Здравейте, какво целим?

Ние сме сдружение с нестопанска цел с наименование „БЪДИ ЧОВЕК БЪЛГАРИЯ / HUMANITY BULGARIAюридическо лице, регистрирано съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Морал и уважение в основата на всеки човек.

Основни цели на сдружението са образователна, социална, културна и обществена дейност на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи. Да утвърждава моралните принципи и да опазва живота на хора в неравностойно положение…

 

Всяко парче от пъзела трябва да се подреди.

Подпомагане и насърчаване на дарителството и дарителските традиции. Оказване на морална подкрепа на семействата на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи…

Потенциал във всеки.

Осигуряване на нуждаещите се необходима информация за решаване на техните граждански, образователни, трудови и социални проблеми. Способстване за съхраняване на развитие на потенциала на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи и насърчава самоизявата им…

Социална справедливост.

Оказване на съдействие за създаване на социално-икономически предпоставки за улесняване на достъпа до пазара на труда на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи; Оказване на съдействие за повишаване на социалния, образователния, трудовия, обществен и граждански статус на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи.

Един дар може да бъде мотивация за съществуване.

Сдружението е учредено с цел да подпомага хора в неравностойно положение, като помага за тяхното достойно съществуване и дарява необходимите храни, лекарства, средства, медицински изделия, предмети и други, спазвайки всички морални принципи.

Кампании в името на хората

Осъществява благотворителна дейност Организиране кампании по случай национални и християнски празници за набиране на средства за подпомагане на социално слабите, на лицата с увреждания и на лицата, нуждаещи се от грижи. Създаване на целеви фондове за осъществяване на специални благотворителни мероприятия; Взаимодейства с организации, институции и физически лица, европейски неправителствени организации в областта на целите на сдружението

Как се процедира и каква е идеята?

Здравейте приятели! Здравейте хора с големи сърца! Организираме ден в подкрепа на българския пенсионер, демонстрация на уважение и съпричастност към тежката им съдба.

1. КАКВО?

Организира се ден, в който да се ПОДАРИ топла и вкусна вечеря или просто от сърце да се напазаруват и подарят най-необходимите продути за единчовек в нужда.

2. КОГА?

21 декември – само няколко дни преди Коледа. Когато всички трябва да покажат добрина, да се организира една масова приятна изненада. Другата дата за събитието за Великден се уточнява всяка година дипълнително.

3. КАК СЕ ПРОЦЕДИРА?

Според проведените анкети и мнения 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Поговорете с тях, вижте от какво имат нужда. Напазрувайте им най-необходмото като пакет храна ( например брашно, олио, захар, консерви, пиле, леща, боб и др. ), добавете при възможност една топла вечеря . Направете вашата изненада на 21.12 – посетете ги в дома им, занесете им даровете, поговорете с тях. Според 60% от анкеттираните възрастни хора, най приятната им изненада би била някой да ги попита „ как са? „ . Някой да посвети минутка внимание на възрастен човек!

– Не познавате? Пишете в групата на събитието от вашия град/село. Или в най-лошия случай- имате цял месец да намерите. Просто се огледайте пред супермаркета или пощата.

4. КОЙ ГО ОРГАНИЗИРА?

Екипът на “Бъди човек”  – Humanity организира групи, но всеки човек може да се самоорганизира. Според проучването на всеки 10 човека – 8 познават беден пенсионер в нужда. До 20.11 ще се създадат събития за всеки град, в който всички ще имате възможност да се групирате и заедно да направим 21 декември в ден , почитащ пенсионерите в нужда.

– Не забравяйте да пробвате контакт с местните супермаркети за подкрепа. Винаги биха пуснали отстъпка за такава инициатива.

5. ИМА ЛИ ФИНАНСИРАНЕ?

Няма финансиране. Всеки сам финансира своята инициатива. Всеки клон се самофинансира. Който желае и има възможност, може да помогне на един или повече хора. На местно ниво, може да се организира локално събиране на средства и доброволци да раздадат храна от името на заети хора – дарители. На национално ниво даренията ще бъдат възможни началото на 2020 година.

6. ЗАЩО САМО КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ?

Таргет групата ще бъдат крайно нуждаещите се български пенсионери. Представете си какво е да оцеляваш едва със под 200 лева на месец. Те са крайно недостатъчни в декемврийския месец и този жест на толерантност и уважение към възрастните е въпрос на лична отговорност.

7. ЗАЩО В ЕДИН ДЕН И КЪДЕ ?

Идеята е да се направи в цяла България в един ден и всички да спазят една дата и сроден тип на събитието. Има ден на детето, ден на жената… но няма ден на българския пенсионер в нужда. Трябва да покажем уважение и признателност. Ние сме хора и имаме сърца, трябва да се подкрепяме взаимно и да бъдем колективно отговорни за по-добър живот в България.

8. КОЙ НЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

Нито една политическа партия не може да участва. Няма как да позволим такова истинско събитие да се превърне в безплатен ПР за част от отоворните за състоянието на хората в нужда. Всеки който участва, участва като индивид по собствена преценка, напълно БЕЗКОРИСТНО и без политически цели – идеята е надпартийна.

9. В КОИ ГРАДОВЕ И КОЛКО ОРГАНИЗАТОРА ИМА?

В цяла България, ако за твоят град няма – стани ти организатор , свръжи се с нас.

10. ИМАТЕ ЛИ ДРУГИ ИНИЦАТИВИ?

Да, имаме множество локални инициативи. Работим по създаването на допълнителни национални, които тепърва ще развиваме.


Допълнително четиво :

„ПОДАРИ КОЛЕДНА ВЕЧЕРЯ, ДАРИ ТОПЛИНА И НАДЕЖДА“

Нека ВСЕКИ ЕДИН СЪПРИЧАСТЕН на каузата, да закупи пакета, за който говорихме, и съдържащ някои или всички от тези основни хранителни продукти, като например:

– едно пиле, пакет захар, бутилка олио, пакет брашно, пакет ориз, пакет боб, пакет леща. Нека цялото да бъде на стойност поне 10лв. – всеки както прецени и за колкото има възможност.

След това нека да намери около него /в квартала, махалата, улицата или блока си/ такива хора – пенсионери в нужда, на които ВСИЧКИ ЗАЕДНО и всеки сам за себе си, да ги дарим на всеобщия ден на инициативата – 21-ви декември, за да могат да посрещнат Коледата по достоен за годините си начин .

За хората от чужбина, които искат да се включат, или тези които не познават такива хора в нужда, ние ще издирим и публикуваме тук адреси на домове за стари хора в неравностойно положение, където директно да изпратите колети, съдържащи същите тези продукти.

В момента организираме голяма кампания за събуждане на добротата у хората и ще популяризираме този жест на съпричастност в цялата страна чрез печатните и електронните медии – вестници, списания, телевизии, Фейсбук, сайтове и т.н.

 Ще привлечем и известни личности към каузата, ще снимаме клип с наше и тяхно участие, който ще достигне до максимално голяма аудитория, и така ще подтикнем колкото може повече хора да направят този жест.

И то всички в един и същ ден – денят на нашата инициатива – 21-ви декември.

 За разлика от негативното мнение на доста хора в държавата, ние лично смятаме и дълбоко вярваме, че сред народа ни има ОГРОМНО мнозинство от хора с добри души, с разбиране и добро отношение към другите и основно към по-слабите.

Просто трябва някой да даде примера и добротата ще тръгне сред нас, и ще се разпростре като лавина.

Пожелаваме на всички един голям успех и триумф на доброто и то точно на най-светлия християнски празник – Коледа!

Желаем успех както на нас, така и на вас, приятели! И сме сигурни, че ще стане, защото заедно ще ни се получи!

Допълниелни въпроси за събитията:

Нека всички съпричастни и искащи да помогнат за идеята да изберат начините по които могат да го направят:
1. Организационно – Да се свързват с хора от района си, да събират доброволци, да събират пакети и да организират раздаването им на 21-ви декември. Те се координират с администраторите, които създават събития за тях и страници за районите им (ако няма такива, ако има, се координират с официалните организатори за района). Все още имаме много райони, за които нямаме координатори, всяка помощ е добра дошла!
2. Рекламно и мотивиращо – споделят каузата, канят хора в събитието, апелират за включването на други хора, които познават. Могат да сменят профилните си снимки с логото или да публикуват снимки на стената си.
3. Даряване на пакети – това става с предварително координиране с местния представител на каузата. Повечето пакети включват неща от първа необходимост.
4. С всичко изброено до тук – на куп. Тогава вие трябва да сте от екипа ни 🙂 Всеки е добре дошъл.

* Получихме множествени запитвания къде и как можете да се свържете с пенсионери. Истината е, че възрастните хора, които имат най-голяма нужда от топла вечеря и топли думи могат да бъдат срещнати в местните клонове на български пощи, в кварталните магазини или супермаркети, както и в градския транспорт. Тази инициатива е доста лична и именно това я прави важна и истинска!

За повече информация можете да се запишете в нашата фейсбук страница:

Scroll to top